Sladká spoločnosť

Táto sladká pochúťka je jednou z najdôležitejších ingrediencií mnohých našich moderných jedál.  Hovorí sa mu i biely zabijak, nakoľko vieme že bez neho sa žiť nedá avšak jeho prebytok je škodlivý pre naše zdravie a preto by sme ho mali používať v nízkom množstve a a ak vôbec, tak by sme si mali vybrať jeho zdravú alternatívu. Preto sme sa zamerali na jeden druh tohto sladkého dochucovadla, ktoré sa získava z kokosu. Je zdravšou náhradou oproti bielemu klasickému sladidlu?

cukr

Kokosový cukor

Kokosový cukor sa teší obľube vďaka tomu, že niektorí ľudia tvrdia, že je to zdravá alternatíva k iným typom.  Pochádza z kokosovej palmy. Táto šťava cirkuluje stromom podobným spôsobom ako javorový sirup. Kvôli zberu poľnohospodári prerezávajú stonky kvetov stromu, aby nektár mohol vytekať. Výrobcovia vyrábajú granulovaný kokosový cukor tým, že nechajú nektár vysušiť a kryštalizovať. Potom rozbijú sušené kusy, aby vytvorili granuly.

Na každých 100 g tohto kokosového zázraku pripadá 100 g uhľohydrátov, z ktorých 75 g je cukor. Pokiaľ ide o stopové prvky, 100 g obsahuje 625 miligramov draslíka a 125 miligramov sodíka.


Podľa výskumu z Výskumného ústavu pre výživu prevádzanom na Filipínach sa odhalilo, že má vyššiu hladinu železa, zinku a vápnika. Okrem toho obsahuje stopové množstvá fytonutrientov a antioxidantov, ako sú polyfenoly, flavonoidy a anthokyanidín.

Ďalej sa v ňom nachádza inulín ktorý je užitočný pre telo, nakoľko pomáha zlepšovať zdravie čriev a spomaľuje vstrebávanie glukózy.

Napriek tomu, že obyčajný a kokosový cukor pochádzajú z rôznych zdrojov, ich chemické zloženie je podobné.

kostkový cukr


Niektorí ľudia si môžu myslieť, že je dokonalou alternatívou, ktorú môžu pridávať k receptom bez pocitu viny a bez obmedzení. Bohužiaľ nie je zázrakom i keď obsahuje ďalšie prídavné živiny.

Je tiež dôležité pochopiť, že má stále vysoký obsah karbohydrátov a obsahuje kalórie, čo sú dve veci, ktoré sa mnohí ľudia snažia obmedziť.  Preto stále platí všetko s mierou i v tomto prípade.